2 min read
By

Van je hobby je werk maken: Femke is het gelukt

Ontmoet Femke van der Valk: de maker achter het merk Kipi en Paracord.eu ambassadeur. Na jaren van duiken en surfen ontwerpt en maakt Femke nu fulltime originele producten met onder andere Paracord en Biothane. “Iets leukers is er voor mij niet.”

In 2012 legde Femke van der Valk haar eerste Paracordknopen. Nu 10 jaar en honderden creaties en workshopdeelnemers verder staat 'Kipi' als een heus merk op de kaart. Via haar webshop biedt ze haar creaties en workshops aan.

Tijdens de laatste twee edities van de KreaDoe-beurs gaf Femke workshops voor beginnende knopers bij onze Paracordstand. Als maker en Paracord.eu-ambassadeur is ze ook regelmatig betrokken bij productontwikkeling. Een goed moment om eens te zien wie Femke is en waar Kipi voor staat.

Femke van der Valk | Eigenares Kipi

Zon, zee en mutsen haken

Vrolijk en bruisend van de ideeën zit ze aan de tafel, haar hond Dude (a.k.a. ‘Doetje’) ontdekt ondertussen de omgeving. Een zelfgemaakte muts met het Kipi-logo op haar hoofd: kenmerkend voor de eerste jaren van haar bedrijfje. “In 2012 ben ik mijn bedrijfje Kipi gestart. Ik richtte me toen nog vooral op het haken en verkopen van mijn mutsen.”

Gehaakte Kipi beanie, muts gemaakt door Femke van der ValkHet haken van mutsen doet Femke al ruim 20 jaar. “Ik denk dat ik hiermee in 2000 begonnen ben, toen ik nog professioneel windsurfer was.”

“Als ik op een surfwedstrijd was en een tijd niets te doen had, dan was het haken een soort therapie. Bezig zijn om de spanning te verdrijven.”

In die periode woont ze op Bonaire, waar ze als duikinstructeur werkt en ook begint aan het professionele windsurfen. Een avontuurlijk leven dus. Maar tegenwoordig brengt ze haar dagen door tussen touwtjes, lappen stof, Biothane en bollen wol.

De eerste paracordknopen

Het is namelijk niet bij het haken van mutsen gebleven, Femke maakt inmiddels veel verschillende soorten modeproducten voor honden, paarden en ook voor mensen. Ze haakt, naait, breit, knoopt, werkt met Biothane en vindt ook macramé heel leuk.

“Toen Dude, mijn hond nog jong was, in 2010 of 2011, ben ik voor het eerst zelf halsbanden gaan maken, op de naaimachine. En op een gegeven moment ging ik ook aan de slag met touw."

Hond Dude met Kipi halsband en lijn van Paracord"Het touw waarmee ik begon was PPM, maar ik kwam er al snel achter dat ik meer kon met paracord. Het assortiment daarvan was toen namelijk al groter dan dat van PPM. Ik ben toen dus met paracord verdergegaan."

Beginnen met knopen in 2011 was heel anders dan tegenwoordig. "Destijds was er heel weinig informatie beschikbaar over knopen met paracord, het was nog maar een hele kleine hobby. Er waren online dus ook geen tutorials of tips te vinden. Het was voor mij dus een kwestie van alles zelf proberen en uitvinden wat het beste werkt."

Kipi's Original

Het werken met verschillende diktes paracord en zelf experimenteren met patronen heeft wel zijn vruchten afgeworpen. Ze heeft hierdoor namelijk haar eigen knoop ontwikkeld: de ‘Kipi’s Original’.

“Deze knoop heb ik jaren geleden ontworpen. En wat echt grappig is, de populairste hondenlijn en halsband in mijn collectie is nog steeds de ‘Ibiza’. Dat was mijn allereerste kleurencombinatie met de Kipi’s Original.”

Kipi's Original Ibiza halsband paracord

Een echte dierenliefhebber

Femke is een echte dierenliefhebberHet is niet verwonderlijk dat hond Dude de inspiratie vormde voor de eerste paracordknopen. Dieren hebben altijd al een belangrijke rol gehad in Femkes leven. 

“Toen ik 6 was begon ik met paardrijden en ik had vroeger thuis ook altijd wel een dier. De ene keer waren het ratjes die zich voortplantten als een gek, een andere keer waren het weer hamsters. Zelfs vissen, het maakte niet uit, als ik maar dieren om me heen had.” 

Ook nu heeft ze veel dieren om zich heen. “Als gezin hebben we op dit moment een hond, we hebben twee katten, drie kippen, 2 schapen, een pony en binnenkort ook nog 2 cavia’s voor m’n dochter. Net een boerderij. Altijd beestjes om me heen hebben, ik vind dat zo heerlijk!”

Andere creaties

Hoewel de Paracordcreaties begonnen met halsbanden is het daar niet bij gebleven. Het zelfgemaakte Paracord armbandje om haar pols en de vele hondenlijnen in haar assortiment zijn daar getuigen van.

Ook met andere materialen is ze graag bezig. Zo maakt ze allerlei sieraden met stenen en kralen en ontwerpt ze graag producten op maat. 

Met Biothane maakt Femke haar eigen gestikte adapters voor de halsbanden, maar ook paardenhalsters en frontriemen. "Omdat we zelf ook een paard hebben, kan ik de creaties voor paarden ook testen. Dan kan ik nagaan of een ontwerp goed is of dat het anders moet."

Pony Femke van der Valk met zelfgemaakte Kipi creaties van Paracord

Ontwerpen en upcyclen

“Ik maak ook paardendekens. Wanneer mensen contact met mij opnemen en aangeven wat voor soort deken ze willen, ga ik op zoek naar een tweedehands wollen deken die hierbij past. Dan koop ik die deken en maak hier weer een heel nieuw product van, een soort upcyclen. Van iets ouds iets nieuws maken vind ik altijd wel heel leuk.”

Paardendeken upcyclen met tweedehands materialen Kipi creatie

Hawaïaans als inspiratie

Stapel handgemaakte Kipi halsbanden van paracord“De meeste van mijn creaties hebben Hawaïaanse namen, zoals Waina, Nahele en Manu Aloha,” merkt ze op. En niet alleen haar creaties, ook de de naam van haar bedrijfje is Hawaïaans. 

“‘Kipi’ is Hawaïaans voor ‘rebel’. ‘Rebels’, dat is wel een beetje mijn uitgangspunt, alles net iets anders, andere kleurencombinaties, of dekentjes die net anders zijn. Mijn vorige hond heette ook Rebel, het was echt een rebels hondje. Zo kwam dat allemaal perfect bij elkaar in ‘Kipi’.” 

Maar waarom nu Hawaïaanse namen? “Hawaï is één van mijn favoriete surfplaatsen in de wereld. Dat is dus begonnen met de naam ‘Kipi’ en dat heb ik zo doorgezet.” Ze lacht even. “Ik kan die Hawaïaanse namen bijna niet uitspreken, maar het geeft net een ander sfeertje dan gewoon ‘bruin’ of ‘regenboog’.”

Creatieve workshops

Femke vd Valk geeft paracord workshop op KreaDoe bij Paracord.eu-standZoals Femke vroeger al werkzaam was als duikinstructeur, helpt ze nog altijd graag anderen om technieken onder de knie te krijgen. “Voor eigenlijk alle producten die ik verkoop, geef ik ook workshops,” legt ze uit. 

“Ik geef dus workshops voor het haken van mutsen, het maken van een hondenlijn, knopen van een halsband of een combinatie van lijn en halsband. Maar bijvoorbeeld ook workshops die gericht zijn op producten voor paarden, zoals het maken van frontriemen.”

Zoals in alles wat ze doet, houdt ze ervan om ook in de workshops afwisseling te hebben. “Ik plan het liefst elke week iets anders. De ene week een halsband en een lijn, dan een keer een touwhalster of frontriemen en weer een volgende keer haken.”

Beginnerscursus

"Toch kan ze in de workshops niet alles maken wat ze zelf ook verkoopt. “Deelnemers in de workshops willen vaak graag de banden maken zoals ik die verkoop op de site, maar dat is niet zo goed haalbaar in één workshop." 

"Daar heb je veel meer tijd voor nodig, dat haal je gewoon niet als je de basistechnieken nog moet leren. Ik begin dus altijd met een starterscursus. Daarbij focussen we op de basistechnieken. Dan maken we de cobraknoop en kijken we vooral naar hoe je dit nu veilig moet aan- en afhechten. "

"Vaak komen cursisten later nog een vervolgworkshop doen en dan gaan we aan de slag met een andere knoop. Dan leren ze weer iets nieuws en kunnen ze een ander setje maken.”

Halsband en lijn Kipi workshop paracord

Veilige producten

Femke stikt Biothane adapter voor hondenhalsband paracordDat veilig afwerken belangrijk is, heeft Femke door zelf fouten te maken geleerd. “Helemaal aan het begin, jaren geleden heb ik echt een grote blunder gemaakt. Iemand had vier lijnen bij mij besteld en wilde ze de volgende dag al hebben. Ik heb dus die lijntjes snel gemaakt en geleverd, maar twee dagen later kreeg ik een heel boos bericht van deze vrouw.” 

“Wat blijkt nu? Ik had die lijnen bij het afhechten niet goed doorgestoken. Daardoor waren die handvaten helemaal strak getrokken om de hand van die vrouw heen. Erg hè!? Omdat er toen vrijwel geen informatie beschikbaar was over het knopen, had ik geen idee dat ik dit anders moest doen."

"Natuurlijk heb ik toen nieuwe lijnen voor haar gemaakt, die wel goed afgewerkt waren. Dit was een keiharde les, ik vond het zó erg! Maar het is daarna ook nooit meer gebeurd.” 

“Daarom vind ik het ook zo belangrijk om met workshops eerst de basis goed te krijgen,” vervolgt ze. “Je kunt wel hele mooie dingen maken, maar als vervolgens je hond los over straat loopt, schiet je daar niets mee op.”

Femke van der Valk aan het werk in haar atelier met een gestikte biothane adapter

Dude laat met gegrom en geblaf horen dat hij ook nog aanwezig is. Femke: “Dat is ook zo leuk, dierenliefhebbers praten graag over hun dieren, maar vaak zitten familieleden op een verjaardag daar niet op te wachten."

“Aan het begin van een workshop zeg ik dus altijd dat iedereen in dit gezelschap volop over hun dieren kan praten, omdat we dat allemaal graag doen.”

Toekomst van Kipi

Kipi-labels liggen klaar om aan zelfgemaakte producten bevestigd te worden“Ik vind het fijn dat mijn werk zo ontzettend afwisselend is. Ik ben nogal avontuurlijk ingesteld en zou echt niet de hele dag hetzelfde kunnen doen. Nu krijg ik steeds heel verschillende opdrachten. Dat vind ik echt heel leuk.”

Concrete plannen of doelstellingen voor de komende jaren heeft ze niet. “Ik zou het wel heel leuk vinden als Kipi nog iets meer groeit. Niet zozeer dat het veel groter wordt, maar vooral dat het zich meer vestigt als een merk.”

Meer voor anderen doen

“Ik zou het ook heel fijn vinden als ik meer voor anderen kan doen met mijn bedrijf. Nu doe ik dat door elke maand een soort ambassadeur te kiezen voor wie ik dan producten maak."

"Ik geniet er echt van om te zien hoe blij ze zijn met de producten die ik maak. Het is ontzettend leuk dan foto’s te ontvangen van een knap paardje met een mooi halster. In de toekomst zou ik het fijn vinden om hier meer mee te doen, maar in welke vorm weet ik niet.”

Voor nu heeft Femke het prima naar haar zin zoals het is. “Mijn werk is een combinatie van mijn twee liefste hobby’s: dieren en dingen maken. Iets leukers is er voor mij niet.”


Wil je graag op de hoogte blijven van wat Femke doet? Volg haar dan op Facebook of Instagram

Share this post

More posts about Interview

Back to overview